Arxiu Històric de la Universitat de les Illes Balears (AHUIB)

 Gràcies a la troballa de l'autoria d'una fotografia (escuradors a s'Albufera), vaig descobrir l'arxiu històric de la Universitat (AHUIB) . De l'autor de la fotografia, Antoni Palou, natural de Sa Pobla hi ha un Fons fotogràfic digitalitzat en aquest Arxiu, en el qual es conserven unes 900 fotografies (la majoria relacionades amb l'església) i entre les quals vaig localitzar mitja dotzena de fotografies de s'Albufera, algunes d'elles totalment desconegudes per mi.

He d'agrair sincerament l'atenció i l'amabilitat del director de l'AHUIB, Joan Font per facilitar-me les còpies d'aquest material i per orientar-me en la recerca d'aquest material gràfic.

És una sort saber que s'està realitzant una tasca rigorosa per salvar de l'oblit i de la destrucció el patrimoni etnogràfic i històric, digitalitzant aquests materials i posant-los a l'abast públic.


Imatges del Fons Antoni Palou Pons de l'AHUIB

Antoni Palou Pons (1888-1951) va néixer a Sa Pobla i cursà estudis per a capellà, essent nomenat regent de Sa Pobla el 1923, càrrec que ocuparia fins a la seva mort.

Segons consta a l'AHUIB el període de creació fou del 1910 al 1940. 

Probablement abans de la seva ordenació com a capellà el 1913 ja es passejava amb la voluminosa càrrega de l'aparell fotogràfic, i immortalitzava la els seus veïns, paisatges i gent del camp. Anys abans del seu nomenament com a regent de Sa Pobla devia sortir d'excursió sovint, ja que moltes de les imatges són d'excursions a la Serra, al mar o altres indrets de l'Illa.

En aquest fons trobem moltes imatges de motius eclesiàstics, però també de paisatge, de retrats, de grups de gent, d'al·lotes i al·lots joves, de gent major, de la pagesia i del món rural en general.

Trobem algunes imatges molt belles, com les del carboner a la sitja, les dones trencant cànem, un paisatge de molins a Sa Pobla que impressiona i que dona sentit a les paraules de Louis Codet a la seva arribada a Sa Pobla per agafar el tren: "Arribàrem a Sa Pobla, on hi ha el tren, i ens podríem haver cregut que érem a Holanda".

Potser les imatges d'aquells primers anys siguin entre d'altres, les de s'Albufera.



Escuradors a s'Albufera. Antoni Palou Pons (1888-1951) AHUIB. Tarjeta postal de la col·lecció de Fotos Mascaró, de Pere Mascaró, de Maria de la Salut. AHUIB


Cercant, cercant... he anat a topar amb l'autoria d'una fotografia que des de sempre m'ha impressionat i que s'ajusta fidelment al paisatge i a la gent que m'imaginava en les descripcions dels vells pescadors i segadors de bagatge que me contaven les seves memòries. Són els escuradors en el tall. Tasca dura que es feia de cap a cap d'any, amb una brigada de 7 homes més el capatàs. A la imatge se poden veure unes llargues falç amb el mànec també llarg per poder estirar l'herbei de fil, que s'observa acaramullat als peus dels escuradors; els altres tenen una espècie de rampaina o aixada ampla i curta, imagin que per tallar de rel i també per estirar.

El guarda jurat, amb la bandolera i la carrabina penjada, formava part també del paisatge buferer.

Gràcies a la bona qualitat de la imatge cedida per l'AHUIB, per primera vegada he pogut veure el tall de dones (al menys 10) situades a l'esquerra de la imatge, amb les quals no havia reparat fins ara. Que les dones treballaven tan durament com els homes a s'Albufera està ben recollit, al menys en la història oral, però poques vegades són les protagonistes de les imatges o les històries. Ara fa poc hem sabut d'unes cançonetes recollides en per Baltasar Samper en les Missions de recerca del cançoner popular, que parlen clarament de les dones que treballaven en els canals, és a dir, en les tasques de dessecació en temps dels anglesos. (VEGEU "El paisatge humà: glossari, lèxic i cançoner de s'Albufera)

El lloc on està feta la imatge no l'he sabut identificar encara; pensava que la caseta de la dreta era Ca'n Gener, però tenc els meus dubtes. 

La data aproximada la podríem situar entre 1910-1915.


Antoni Palou Pons (1888-1955). Pont de Ca'n Blau. AHUIB


En aquesta imatge del Pont de Ca'n Blau, feta des del malecó des Forcadet, podem observar un grup de fins a 11 homes mirant a la càmera; emmig del pont s'endevina un gran embalum que probablement és un carro carregat de bagatge, i més a la dreta un altre carruatge. També la situaríem entre 1910-1915


Antoni Palou Pons (1888-1955) AHUIB


Esglesieta de Gatamoix; sembla que podria coincidir amb el moment en què demoliren tots els habitatges (menys un) per vendre les pedres i el material que serviren per bastir altres immobles. A la revista Sa Marjal trobàrem notícies d'aquell "expoli".


Antoni Palou Pons (1888-1955) AHUIB


Imatge del Canal des Sol, passat la Fàbrica cap al Pont de sa Roca, al fons. M'ho sembla pel mur del Canal de Rec que està a l'esquerra de la imatge.


Antoni Palou Pons (1888-1955) AHUIB

Imate d'un canal o síquia qualsevol, de traçat sinuós i exhuberant vegetació a banda i banda.


Antoni Palou Pons (1888-1955) AHUIB. Dones treballant amb una màquina trencadora de cànem


Antoni Palou Pons (1888-1955) AHUIB. Dones treballant amb una màquina trencadora de cànem

Dones trencant cànem, una de les feines ingrates i dures relacionades amb un dels cultius principals durant segles a s'Albufera.


Ex-libris o segell de Lee La Trobe Bateman