Altres imatges, altres autors i arxius

GUILLEM BESTARD CÀNAVES


A la imatge dos pescadors amb el barquet d'una punta,  conduït amb la crossa des de la punta. La imatge està feta a Sa Roca i al fons es veu les cases del garriguer i a la dreta el que avui és el Laboratori Bishop. L'edifici amb columnes de l'esquerra ja no l'hem conegut però si que hi ha la solera allà on estava ubicat. 

Foto: Pescant a l'Albufera. Bestard, Guillem. Entre 1900-1915. Biblioteca de Catalunya.XXIII.7 Martín C 31/1 (EdM_03962 bis)


He d'agrair un cop més l'amabilitat de Manuel Espinosa en cedir-me aquesta bona còpia de la imatge darrera de la qual feia temps que anava. Aquesta imatge està feta en el costat de la mateixa caseta de pescadors de la fotografia anterior, però segurament uns vint anys enrera (podria ser entorn a 1890). També l'autor podria ser el mateix Guillem Bestard, però de moment no ho podem confirmar.

En ella es veu a dues dones dins un barquet d'Albufera i un al·lot davall la porxada. Una de les dues dones, potser la de la dreta de la imatge, pensam que és Dona Beatriu, l'esposa de Lee Latrobe Bateman. La identitat de l'altra la desconeixem. El nin segurament feia feina a la finca.

Foto:  Arxiu Municipal de Sa Pobla.


Exposició a sa Pobla de la indústria del cànem amb motiu del 50è aniversari de l'arribada del ferrocarril a Sa Pobla.Guillem Bestard. Arxiu municipal de Sa Pobla.

Actualment s'està digitalitzant l'immens fons fotogràfic Bestard/Cerdà, gràcies a un acord signat entre els hereus de Cerdà i l'Ajuntament de Pollença. Aquesta imatge de Guillem Bestard Cànaves, ha estat recentment digitalizada i Biel Perelló ens l'ha feta arribar. Esperem que siguin moltes les imatges de s'Albufera que apareguin en aquesta tasca de recuperació del valuós llegat fotogràfic d'aquests pollencins.

En la imatge es pot veure un grup d'excursionistes enfilats a la roda o al sòcol de l'enginy hidràulic instal·lat pels anglesos per eixugar s'Albufera; aquesta era la roda que estirava l'aigua de la Font de Son Sant Joan i la distribuïa pel Canal Rec per tota s'Albufera. A sa Roca hi arribava pel Canal Rec que trobem al costat del Camí de ses Puntes. Les pales de la roda impulsaven l'aigua cap al Canal Rec aferrat al Canal des Sol i d'allà passava al Camí dels Senyals, després d'haver travessat per un sifó el propi Canal des Sol, el Gran Canal i la Siurana, més els camins entre cada canal. La canonada de ferro que es pot observar en primer terme a la fotografia de baix, davant els segadors de bagatge, era l'espirall del sifó que servia per descomprimir l'aire que s'hi pogués acumular.ALTRES COL·LECCIONS/AUTORS


A la imatge, dos segadors amb la falcella, seguen canyet dins el Gran Canal, pràcticament reblit amb l'excepció de la Carrera del Torrent que es veu al fons a l'esquerra. En primer pla es pot observar l'espirall del sifó del Canal Riego que travessa el Canal des Sol, el Gran Canal i sa Siurana i abocava l'aigua per a rec a l'inici del Camí dels Senyals, dins el Canal Riego. Foto Arxiu Municipal de sa Pobla.Ex-libris o segell de Lee La Trobe Bateman