D'un temps, d'una Mallorca desconeguda

No hi ha dubte que el llegat fotogràfic relacionat amb s'Albufera és inmens i de gran valor com a document històric, per poder comprendre i analitzar aquell món tan singular dins Mallorca.

De les fotografies que segurament varen fer els anglesos, en coneixem ben poques;  no sabem de moment per on deu parar aquest patrimoni que inmortalitzava les seves gestes, com les de dur les primeres arades de vapor, o fer la presentació en societat d'un velocíped marí construït a s'Albufera, en el Port de Palma.

Hi ha diversos fons amb material fotogràfic ben coneguts, però segurament són molts encara els que romanen amagats en col·leccions familiars.


Arxiu del Regne de Mallorca Fons Torrella, fardell 294

Al Fons documental donat per Joaquim Gual de Torrella a l'Arxiu del Regne, hi ha entre d'altres joies un Llibre que conté nombroses fotografies datades envers el 1941, la major part o potser totes fetes per Mariano Gual de Torrella.


Arxiu Joan Llabrés

Joan Llabrès, fotograf de Sa Pobla, és probablement la persona que més fotografies històriques de s'Albufera ha anat rescatant de col·leccions i particulars.

Arxiu Andreu Muntaner Darder

Andreu Muntaner Darder al llarg de la seva vida ha preservat de l'oblit molts tresors del nostre patrimoni cultural, etnològic i científic. Fotografies i documents de s'Albufera són una part d'aquest llegat.I més fotografies d'altres col·leccions, arxius o particulars

Foto: Pescant a l'Albufera. Bestard, Guillem. Entre 1900-1915. Biblioteca de Catalunya.XXIII.7 Martín C 31/1 (EdM_03962 bis)


Ex-libris o segell de Lee La Trobe Bateman