LA REPRESENTACIÓ DE S'ALBUFERA EN LA CARTOGRAFIA ANTIGA


Joan Binimelis

Joan Binimelis i Garcia (Manacor, 1538/39 -Palma 1616) fou doctor en medicina, historiador, geògraf, matemàtic, cartògraf i astrònom mallorquí, a més de sacerdot. Binimelis és conegut sobretot per la Història General del Regne de Mallorca, que fou la primera història de Mallorca, escrita en català el 1595. La Història del Regne de Malorca de Binimelis esdevé una obra enciclopèdica que abasta informacions històriques, geogràfiques, mèdiques, cosmològiques, polítiques, de salut pública, etc. 

Abans emperò d'aquesta Història General havia treballat en l'aixecament d'un mapa de Mallorca, que, per encàrrec acabà el 1586. És en aquesta faceta de cartògraf i geògraf en la que volem fer aquí especial menció. La seva geografia descriptiva, fruit de l'observació in situ, i transportada després en documents cartogràfics, permet fer-nos una idea bastant aproximada dels elements descrits a finals del segle SVII.Tenim la gran sort de que pel motiu que fós, s'Albufera fou objecte d'especial atenció i estudi i això quedà reflectit en diversos plànols i des de diverses perpectives; també i gràcies a la seva observació metòdica de la naturalesa -pròpia de l'esperit tardo-renaixentista- ens ofereix una relació sistemàtica dels peixos i ocells pròpis de s'Albufera.

El capítol dedicat a Alcúdia, en el qual ens ofereix una descripció de s'Albufera, és el document més antic de què disposem - de moment - referit als aspectes geogràfics, de salubritat i d'inventari de fauna.


Plànol del manuscrit de Joan Binimelis corresponent a Santa Margalida, en el qual destaca el protagonisme que concedeix a s'Albufera. En aquest plànol podem observar en primer terme l'Estany de Baix, que connectat amb l'Estany dels Ponts desemboca a la mar per una gran gola o grau; a ma dreta hi ha tres petits estanys, que en altres plànols del mateix autor són quatre i a l'esquerra dibuixa l'Estany Major i el de Santa Anna.

Biblioteca Nacional de España.

Còpia facilitada per Miquel Frontera


Plànol corresponent a Alcúdia, en el qual ens apareixen dos topònims, el propi de l'Albufera i el del Grau Major; a la part de Ses Puntes ara són quatre els petits estanys separats de l'Estany de Baix. D'altra banda a la banda esquerre podem observar com dibuixa s'Albufereta i el seu Grau Menor.

Biblioteca Nacional de España

Còpia facilitada per Miquel Frontera.Carlos Beranger. Plano de la Plaza de Alcudia y sus dos Puertos Mayor y Menor y su territorio circunvecino. 1 de febrer de 1738.


Mapa de Tomás López de 1773. Real Academia de la Historia

Detall Badia d'Alcúdia


El mapa del Cardenal Despuig


PIANO DI ALCUDIA (AAKOYAIA). Tom.so Santoni (1862)

El bon amic Andreu Mateu me va avisar de la venda d'aquest plànol a internet i no ho vaig deixar fins que el vaig tenir en les mans. De s'Albufera només se'n fa una representació simbòlica i és interessant observar que no es dibuixa cap sortida de les seves aigües cap a la mar. Sembla que aquest autor va aixecar plànols de ports de tota la mediterrània occidental.